KISLAK

 

Kislakon, Szőlőskislakon, ennek a beszédes nevű falunak a dűlőiben, Balatonboglártól 3 km-re délre, a balatonboglári borvidék szívében gazdálkodunk 19,1 hektáros szőlőterületen. A somogyi dombság védett belső domboldalain, természetközeli szőlőműveléssel, kézműves borkészítéssel

keressük területeink, az ember, a szőlő és a bor harmonikus kapcsolatát.  Az alapelv egyszerű és kézenfekvő: ahhoz, hogy a boraink meg tudják mutatni a termőhelyben rejlő egyedi értékeket őszíntén és tisztán kell közelítenünk mind a szőlőműveléshez, mind a bortermeléshez. 

 
 
 
 

Művelés

Természetközeli szőlőművelés, talajtakarás, sorköz lazítás (akár évente többször is), soralj művelés, mechanikus gyomírtás, rovarölő és gyomirtó szerek mellőzése, kontakt permetezőszerek használata,  intenzív zöldmunka, kézi szüret. 

Kitettség

A Balatontól 3 km-re még érezhető a tó üdvözítő hatása. A védett belső dombokon zömében dél, dél-nyugati, nyugati és keleti tájolású területek ideális, egyedi mikroklímát teremtenek a gazdagon gyümölcsös, telt, harmonikus borok készítéséhez. 

Szőlők

2,4*0,8 méteres sor és tőtáv, 5 000 tő/hektár, alacsony kordonművelés, 4-8 rügy, guyot művelés (egy szálvessző egyenesen lekötve), 6-8 rügy.

 
 
 

jellemző talajok

Lösz. A dél-balatoni borvidék jellemzően lösz talajszerkezetű. Ez rengeteg előnyt jelent számunkra, és még több kihívást. Lösz talajokon gyorsabban fejlődő, gyümölcs-centrikus borok tudnak készülni. Szélsőséges időjárási viszonyok között a talaj vízmegtartó képessége felértékelődik. Lösz területeink nagyon különbözőek a talaj kötöttségi fokában és mésztartalmában, amely egyértelműen jelzi számunkra, hogy borainkon keresztül meg lehet és meg is kell mutatnunk ezt az egyedi változatosságot.

Pl.: Vitéz, Matacs 

Kötött vályogtalaj. A birtok kiemelt területe, Jánoshegy, amely egyedi adottságokkal rendelkezik a borvidéken. A kötött vályogtalaj szintén változatos különbségeket mutat: eltérő az ásványi anyag tartalom, számos területen homokköves altalaj található, a leerodált területeken a talajfelszín is köves. E területek minden adottsággal rendelkeznek a legmagasabb presztízsű borok készítéséhez.

Pl.: Jánoshegy 

 

KÖTCSE

Kötcsén először még "futballista" koromban jártam, a helyi arénában kergettük a bőrt a megye kettőben. Majd, amikor már boros tudatomra ébredtem, többször volt szerencsém megcsodálni a dimbes-dombos, varázslatos hangulatú falut, és megkóstolni jó pár izgalmas helyi bort. Mondtam is mindig, "Kislakon olaszrizlinget nem telepítünk, legfeljebb egyszer majd Kőröshegyen, vagy esetleg Kötcsén". Eltelt pár év, és az élet produkál furcsa meglepetéseket.

2013-ban elkezdtünk birtokot építeni Kötcsén.

Így most már egy kicsit KÖTCSEI is vagyok.

A kötcsei területek adottságai egyediek és kiválóak. 

A 2017-es évjáratból két borral debütálunk:

IRSAI-ZENIT 2017

OLASZRIZLING 2017

(hamarosan...)

                                               Légli Géza

                                               Légli Géza

Minden Jog Védve, Készítette Design Ucca